ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ
Το σουσάμι καλλιεργείται για την παραγωγή των ελαιοδοτικών του σπόρων οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη διατροφή του ανθρώπου και λιγότερο στη διατροφή των ζώων.
Θεωρείται φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό στη ξηρασία και στην Ελλάδα σπέρνεται από μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Ιουνίου, ενώ συγκομίζεται τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Η καλλιέργεια του ως ελαιούχο φυτό είναι περιορισμένη παρ’όλα αυτά θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική κερδοφόρα καλλιέργεια.
Η συγκομιδή γίνεται με 2 τρόπους. Όπως μας εξηγεί ο κ. Ανδρέας Φαρδής, ο πρώτος τρόπος είναι ο παραδοσιακός, κατά τον οποίο κάνουμε εκρίζωση των φυτών με το χέρι και έπειτα αφού στεγνώσει, το τινάζουμε και μαζεύουμε τον σπόρο.
Ο δεύτερος τρόπος, δηλαδή αυτός που κάνουμε εμείς, γίνεται με τη χρήση θεριζοαλωνιστικής μηχανής και χρησιμοποιείται βελτιωμένης αδιάρρηκτης ποικιλίας σπόρος. Σε αυτήν την περίπτωση, ο καρπός του σουσαμιού περιέχει την κάψα και δεν υπάρχει ο κίνδυνος απωλειών λόγω “τινάγματος” των σπόρων. Σαν καλλιέργεια είναι εύκολη όπως αναφέρει ο κ. Ανδρέας Φαρδής ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Γιώργο έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια την καλλιέργεια 55 στρεμμάτων φυσικής καλλιέργειας σουσαμιού στο χωριό Περιστερά της Θεσσαλονίκης.
Πέρα από το σουσάμι έχουν φιστικιές, αμυγδαλιές και φουντουκιές ενώ έχουν προχωρήσει και στο επόμενο βήμα, αυτό της μεταποίησης. Συγκεκριμένα, έχουν τη δική τους οικοτεχνία παραγωγής ταχινιού ολικής άλεσης και άλλων παστών που προέρχονται από το φιστίκι, το αμύγδαλο και το φουντούκι. Ο ίδιος ως διαιτολόγος γνωρίζει την υψηλή διατροφική αξία των συγκεκριμένων προϊόντων και μαζί με τον αδελφό του έχουν προχωρήσει στην καθετοποιημένη παραγωγή βουτύρων που προέρχονται από τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι.
Η ιδέα είναι απλή: έχοντας ήδη την εμπειρία καθώς προερχόμαστε απο αγροτική οικογένεια, θελήσαμε να μεταποιήσουμε την πρώτη ύλη που παίρνουμε από τα χωράφια μας με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο, δίνοντας αυξημένη προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας. Δημιουργήσαμε μία οικοτεχνία για την παραγωγή των δικών μας προϊόντων. Η μεταποιητική μονάδα αποτελείται από το πλυντήριο, το στεγνωτήριο, τον θάλαμο ξήρανσης, ένα παραδοσιακό πετρόμυλο όπου γίνεται η σύνθλιψη και το συσκευαστήριο.
Όσον αφορά την μεταποίηση, τα δύο αδέρφια έχουν υιοθετήσει μία ιδιαίτερη τεχνογνωσία στην παραγωγή βουτύρων. Τα τελικά προϊόντα δεν έχουν υποστεί καθόλου θερμική επεξεργασία και με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται αναλύωτες η θρεπτική αξία και η γεύση τους. Με τη θερμική επεξεργασία ο χρόνος μεταποίησης είναι πολύ λιγότερος για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος, π.χ. η παραγωγή 100 κιλών ταχινιού μέσω της θερμικής επεξεργασίας έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 3 ώρες ενώ χωρίς αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 2 με 2 μισή μέρες. Εμείς δεν έχουμε βιομηχανοποιημένο προϊόν είμαστε μία μικρή οικοτεχνία και θέλουμε να δώσουμε ένα διαφοροποιημένο προϊόν στον τελικό καταναλωτή, προσθέτει. Επίσης, όλοι οι καρποί, το σουσάμι ως δημητριακό και το φιστίκι, το αμύγδαλο, και το φουντούκι παραμένουν αναποφλοίωτα, καθώς η φλούδα δεν καταστρέφεται με την επεξεργασία που κάνουμε. Με τη συνήθης επεξεργασία η φλούδα η οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, καίγεται και αποβάλλεται, ενώ με τη δική μας τεχνογνωσία η φλούδα παραμένει με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν και γλυκειά γεύση στο φουντουκοβούτυρο και στο φιστικοβούτυρο χωρίς την προσθήκη άλλης γλυκαντικής ουσίας. Επιπλέον στα προϊόντα μας δεν υπάρχει η προσθήκη λαδιών και αλατιού και είναι Ελληνικής παραγωγής για χορτοφάγους και ωμοφάγους.
Είμαστε στη διαδικασία της πιστοποίησης για φυσική καλλιέργεια και τα προϊόντα μας τα διαθέτουμε μόνο χονδρική σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα. Τέλος, έχουμε ξεκινήσει τις εξαγωγές μικρών ποσοτήτων στην Γερμανία, στην Αγγλία και στο Χονγκ Κονγκ.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ