Είπαν για μάς

cicamon - βιολογικά προϊόντα

ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σουσάμι άνοιξε….λένε από τον Οκτώβριο του 2018 τα αδέλφια Ανδρέας και Γιώργος Φαρδής από την Περιστερά Θεσσαλονίκης και αναλαμβάνοντας ρόλο …Αλή Μπαμπά μοιράζονται τους κρυμμένους θησαυρούς της ελληνικής βιολογικής καλλιέργειάς τους με καταναλωτές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Βέβαια, μπορεί ο Αλή Μπαμπά στις “ Χίλιες και Μία Νύχτες” να πρόσταζε συμβολικά “ Σουσάμι άνοιξε” μόνο όταν ήθελε να του φανερωθούν οι κρυμμένοι θησαυροί του, αλλά τα δύο αδέλφια μοιράζονται τους πολύτιμους “λίθους” του σουσαμιού απλόχερα, φροντίζοντας μάλιστα τα προϊόντα ελληνικής παραγωγής από τη γη της Μακεδονίας, να φτάνουν σε ανταγωνιστικές τιμές στα νοικοκυριά, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.
Έτσι, με “ όχημα” την οικοτεχνία “ Cicamon” που έκανε πρεμιέρα στην ελληνική αγορά τον Οκτώβριο του 2018, οι Ανδρέας και Γιώργος Φαρδής μέσω της ιστοσελίδας τους και σύντομα μέσω του e-shop τους στη διεύθυνση “ cicamon.gr” -περιμένουν το πράσινο φως από την αρμόδια δημόσια υπηρεσία- έχουν ήδη διαθέσει στην Ελλάδα, αλλά και στις αγορές των Αγγλία, Γερμανία και Κύπρο- πολλές χιλιάδες συσκευασίες, εκατοντάδων κιλών. Από τα τέσσερα προϊόντα που παρασκευάζουν και μεταποιούν οι ίδιοι -ταχίνι ολικής, φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο και φουντουκοβούτυρο- “ αυτό που κλέβει τις εντυπώσεις και φεύγει σε μεγάλες ποσότητες και συνεχώς, είναι το ταχίνι ολικής”, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ανδρέας Φαρδής, τεχνολόγος τροφίμων και διαιτολόγος.
Η ιστοσελίδα της οικοτεχνίας “ έκανε πρεμιέρα στο διαδίκτυο τον Νοέμβριο του 2019 και η λειτουργία της πρόσθεσε στον τζίρο μας ποσοστό 15%” επισημαίνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι “ η διαφήμιση από στόμα σε στόμα παραμένει η καλύτερη και πιο αποτελεσματική”. Καθοριστικά μάλιστα στη διασπορά της καλής φήμης για την ποιότητα των προϊόντων της οικοτεχνίας, συμβάλουν είδη όπως το άλειμμα σοκολάτας και φουντουκιού και  το ταχινόμελο, που τα δύο αδέρφια φτιάχνουμ για φίλους. “Δοκιμάζοντας τις συνταγές μας, τους είναι αδιανόητο, όπως μας λένε, να αγοράσουν αντίστοιχες συσκευασίες του εμπορίου” παρατηρεί και συνεχίζει λέγοντας ότι “ καταναλωτές από Αγγλία, Γερμανία και Κύπρο ζήτησαν 10 κιλά από κάθε ένα από τα τέσσερα προϊόντα που παρασκευάζουμε και μεταποιούμε, εμπιστευόμενοι φίλους τους από Ελλάδα που τους τα συνέστησαν”.     Άλλωστε, “ δεν είναι τυχαίο ότι μας ζήτησαν και στείλαμε 100 κιλά φιστικοβούτυρο στην Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία στη Σαντορίνη”, ενώ “ τα προϊόντα μας ταξιδεύουν σε όλη την ελληνική επικράτεια, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο την προτίμηση των καταναλωτών”, δηλώνει ο ίδιος.
Βέβαια, όπως σπεύδει να επισημάνει “ τίποτα δεν γίνεται τυχαία και για την επιτυχία του εγχειρήματος μας απαιτείται συνέπεια, επιμονή και εμμονή στις πρακτικές της βιολογικής καλλιέργειας, διαδικασία εξαιρετικά απαιτητική, χρονοβόρα και με υψηλό κόστος”.
Δηλώνοντας ευτυχής που επέστρεψε στον πρωτογενή τομέα, ο Ανδρέας αναφερόμενος στις δυσκολίες τονίζει “ οι δυσκολίες για κάποιον που ασχολείται με τη γη είναι τεράστιες. Ο αγρότης έχει πάντα από πάνω του να κρέμεται τη δαμόκλειο σπάθη των καιρικών συνθηκών που αποτελούν τον νούμερο ένα αστάθμητο παράγοντα για την σοδειά του, κυρίως και λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής” και προσθέτει “ πέραν αυτού, ο αγρότης που ψηφίζει βιολογική καλλιέργεια παράγει μεν άριστης ποιότητας προϊόντα, ωστόσο βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με το χρόνο και τα υψηλά κόστη”.
Η βασικότερη όμως δυσκολία για τον Έλληνα αγρότη, όπως σημειώνει ο Ανδρέας, είναι ο ανταγωνισμός. Όπως εξηγεί, “ δυστυχώς, λόγω των αθρόων εισαγωγών στη χώρα μας, προϊόντων μάλιστα δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, ο Έλληνας αγρότης δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις τιμές τους. Για αυτό και η εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο”. Έτσι, “ όσο δύσκολο και εάν είναι, που είναι πολύ, εμείς παραμένουμε συνεπείς σε αυτό που κάνουμε και περιμένουμε το πλήρωμα του χρόνου που θα κάνει γνωστά τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο”.

Προϊόντα Cicamon δια χειρός ενός Τεχνολόγου Τροφίμων και ενός Μηχανολόγου-Μηχανικού 
Όπως λέει ο τεχνολόγος τροφίμων και διαιτολόγος, στόχος της “Βιολογικά προϊόντα Cicamon” είναι να παρέχει στον καταναλωτή ποιοτικά ελληνικά βιολογικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη και φοινικέλαιο, αλλά και υπερτροφές από τη γη της Μακεδονίας.  “ Τόσο εγώ, όσο και ο αδερφός μου, από μικρά παιδιά είμαστε μέσα στα χωράφια, αφού η μητέρα μας είχε ως κύρια απασχόληση τη γεωργία”, σημειώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά και προσθέτει, “ από νεαρή ηλικία περνούσαμε ώρες ατελείωτες στα χωράφια της οικογένειάς μας, βοηθώντας μεταξύ άλλων και στη συγκομιδή των καρπών”.
O Ανδρέας εξηγεί πως τα προϊόντα της Cicamon είναι 100% βιολογικά και η παραγωγή της πρώτης ύλης και η μεταποίησή τους, γίνονται σε χώρους της οικοτεχνίας. Η οικογένεια Φαρδή διαθέτει 100 στρέμματα με φουντουκιές, αμυγδαλιές, καρυδιές και καστανιές και σουσάμια και φιστίκια. “ Οι φουντουκιές, οι αμυγδαλιές, οι καρυδιές και οι καστανιές, δίνουν ετησίως 300-400 κιλά έκαστο, ενώ η ετήσια παραγωγή σε σουσάμι και φιστίκια κυμαίνεται σε δύο με τρεις τόνους/χρόνο”, διευκρινίζει.
Για το πέρασμα στην μεταποίηση, τα δύο αδέλφια διέθεσαν ιδία κεφάλαια ύψους 50.000 ευρώ, ενώ “ περιμένουμε την πρόσκληση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να καταθέσουμε το φάκελό μας για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ”, επισημαίνει και προσθέτει “ στόχος είναι τα επέκταση μονάδας μεταποίησης και αποθηκευτικών χώρων”.
Ο Ανδρέας, την περίοδο 2008-2017 εργαζόταν ως διαιτολόγος και ο αδερφός του ο Γιώργος, για 19 χρόνια εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρεία ως Μηχανολόγος-Μηχανικός. “ Πάντα είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας την επιστροφή στον πρωτογενή τομέα” δηλώνει.
Το Ταχίνι ολικής άλεσης της εταιρείας παρασκευάζεται από 100% αναποφλοίωτο σουσάμι το οποίο πλένεται-ψήνεται σε σταθερή θερμοκρασία και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια αλέθεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο, ώστε να κρατά αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά, το άρωμα και την γεύση του. Το Φυστικοβούτυρο Θεσσαλονίκης, παρασκευάζεται από 100% ελληνικό φιστίκι, δεν περιέχει καθόλου φοινικέλαιο, αλάτι και ζάχαρη.
Το αμυγδαλοβούτυρο Θεσσαλονίκης της Cicamon παρασκευάζεται από 100% ελληνικό ανάλατο αμύγδαλο χωρίς την παραμικρή πρόσμιξη ελαίου και πρόσθετων συντηρητικών, ενώ το φυστικοβούτυρο παρασκευάζεται από 100% ελληνικό ανάλατο φουντούκι χωρίς την παραμικρή πρόσμιξη ελαίου και πρόσθετων συντηρητικών.

Έλενα Αλεξιάδου

https://www.amna.gr/mobile/articleen/420822/Me-ochima-tin-oikotechnia-Cicamon-ton-adelfon-Fardi–to-sousami-anoixe